Откриване на течове

откриване на течовеОткриване на течове не е лесна работа. Скритите течове са коварни, а се проявяват там където няма нищо. При поява на петно, мухъл, влага или стуйки вода, то обикновено там няма нито тръби на водопровод, парно, нито канал. Как се откриват течове?

Как се проявява даден теч е въпрос на обстоятелства и особености на неговият причинител. При постоянен теч е ясно на всички, че теча е от тръба под налягане. При течове с периодичен характер, отново всички разбираме, че става дума за вода от канализация или сифон, но не само и не винаги. Остава трудната задача да открием теча. Откриването на течове, така наречените скрити течове може да се извърши по няколко начина, като за начин на откриване на скрити течове се е доказал: термографският анализ.

Как се извършва откриване на течове?

Термографията е метод за налбюдаване и изучаване на температурните аномалии в даден обект, което от своя страна дава сведения за състоянието на обекта и процесите които протичат в него. Така ако имаме скрит теч в банята на съседа над нас, ще тече в нашата баня.  По това дали тече постоянно или от време на време ще се досетим чиста или мръсна вода тече. Ще се качим и ще направим визуален оглед, но в 99% от случайте не откриваме причината. Не откриваме причината, понеже е невидима. Причината е скрита с няколко сантиметра замазка, плочки, арматура, бетон и какво ли още не?! Тук идва термографският анализ на течове. С термокамерата ще открием температурните аномалии (разлики в температурите), след това ще анализираме термографските снимки и ще открием местоположението на дефекта, както и неговият причинител. Задачата се извършва само с професионални термокамери и от опитни термографисти за откриване на скрити течове без къртене. Не е желателно да поръчвате услуга откриване на течове от фирма без лиценз и разрешително, както и без практичен опит.

Много от клиентите често искат термографски снимки. За да изясним ситуацията с термографските снимки трябва да отбележим, че не снимките откриват теча, както и факта че всяка термографска снимка трябва  да  придружена от цифрова снимка на мястото, обекта, теча или каквото се обследва. Термоснимката сама неможе да открие местоположението на теч. Затова нашата препоръка е да искате доклад, протокол или просто обяснение от персонала провеждащ инфрачервеното обследване. Откриване на течове с термокамера може да се извършва само от фирми и лица сертифицирани по ТТ. Ние от елвидом ООД предлагаме откриване на течове за цялата страна.

Comments are closed.