Тоалетни казанчета

Тоалетни казанчетаТоалетните казанчета са предназначени да изплакват и отмиват тоалетните чинии. Моделите и разнообразието от тоалетни чинии е доста голямо. Има тоалетни казанчета от PVC и тноалетни казанчета от други органични материали или така наречената санитарна керамика. Всички тоалетни казанчета имат определени размери и начин на монтаж. Има високи тоалетни казанчета, тоалетни казанчета за външен монтаж и тоалетни казанчета за вграждане в стена. Тоалетните казанчета за вграждане се монтират на специална арматурна стоико от метал, която се облича и се зазидва в стената. При монтаж на тоалетни казанчета внимавайте с пробиването на отворите!

 Тоалетни казанчета – монтаж на тоалетни казанчета и принцип на работа

Всички тоалетни казанчета имат еднакво предназначение и общ принцип на работа. Когато казанчето не се ползва то е пълно до опредеелено ниво. Пълненето на казанчето се извършва посредством устройства наречени пълначки. Пълначките се управлявят от поплавак, които изключва пълненето на определеното настроено ниво на водата. Така казанчето е винаги пълно и готово за употреба. По съвременните тоалетни казанчета са с две степени на изпускане на водата или с автоматично изпускане посредством датчик за движение известен още като фотоклетка. Изпускането на две или повече степени е полезно за джоба на собственика и за природата – пести се вода. Изпускането на водата от тоалетното казанче се извършва от така наречената арматура за тоалетно казанче. Арматурата на тоалетното казанче е с различни размери, дебит и форма в зависимост от марката и модела на тоалетното
казанче.  Общо тоалетните арматури се делят на мееханични и на вакумни. Принципа е различен но ефекта е един и същ – повдига се тапата на дъното на казанчето и се освобождава водата за да излезе от казанчето към тоалетната чиния.

Свързване на тоалетно казанче

Връзките между тоалетното казанче и тоалетната чиния при обикновените тоалетни става посредством тръба или меката връзка. При моноблоковете тоалетното казанче е директно монтирано върху отвора на на тоалетната чиния. При тоалетните чинии и казанчета за вграждане е по същият начин. Между тоалетното казанче и тоалетната чиния има единствено уплътнение.
Захранването на тоалетното казанче с вода от водопровода най-често се извършва посредством мека връзка със спирателен кран. Желателно е на спирателният кран да се монтира филтър за твърди частици или спирателният кран на тоалетното казанче да има вграден филтър. Филтъра е важен защото обира песъчинките и други попаднали твърди частици във водата, които при липса на филтър попадат директно в мембраната на пълнещото устройство и нарушават процеса на пълнене на казанчето. Когато казанчето се пълни бавно се чува и доста неприятен звук.
Ремонта на тоалетното казанче не е сложен. Когато установите повредата следва смяна на дефектиралата част .При частите на тоалетните казанчета рециклиране не съществува.
Всички амортизирани части се заменят с нови.

Смяна н тоалетни казанчета

Смяната на пълнещото устройство става възможна след откачане на меката връзка и развиване на външната контра-гайка от външната страна на тоалетното казанче. Преди това трябва да сте вдигнали капака на казанчето и да демонтирате пълначката на казанчето. Пълначката може да е лява, дясна с горно пълнене, а може да е лява или дясна с долно пълнене. Размера на захвата към меката връзка може да е ½ или  ……..  Смяната на арматурата за изпускане на водата от тоалетното казанче е по същият принцип.  При моноблоковете се демонтира тоалетното казанче за да имате достъп до контра-гайката от външната страна на тоалетното казанче а при тоалетната казанчета за външен монтаж на стена се демонтира тръбата между казанчето и тоалетната чиния. При тоалетните казанчета за вграждане е по-сложно. След демонтажа се поставят новите части на арматурата на
тоалетното казанче и се затягат по обратният ред.

Преди да сте затворили капака на казанчето трябва да настроите нивото на водата в казанчето и да проверите дали пълначката сработва.
Когато и това е готово слагате капака и приключвате с подмяната и ремонта на тоалетното си казанче.

Ако има проблем или все още не сте разбрали напълно как се извършва смяната, то ви препоръчваме да изгледате нашите образователни видео материали за ремонт и монтаж на тоалетни казанчета.
Успех!

И ако все пак решите да ползвате майстор за монтаж и ремонт на тоалетното си казанче то ние сме на разположение. В полето Контакти и работно време може да откриете телефон за връзка с нас. Записвате си час за посещение и наш техник ще дойде в уговореният ден и час.

Цените за демонтаж, монтаж на тоалетни казанчета, както и цените на арматурните  тоалетни казанчета може да откриете на  полето Цени.

Comments are closed.