Видове стълбищно осветление

видове стълбищно осветлиниеСтълбищното осветление е електрическа осветителна инсталация за осветяване на общите части на сгради и стълбищни площадки. Електрическата инсталация, принципа на работа и схемите на свързване определят различните видове стълбищно осветление.

Видове стълбищно осветление

  • Стълбищно осветление с датчици за движение
  • Стълбищно осветление с фотоклетка
  • Стълбищно осветление с реле за време (стълбищен автомат) и бутони за управление
  • Стълбищно осветлени с ръчно управление
  • Стълбищно осветление с датчици за движение

Този вид стълбищно осветление се залага като постоянно електрическо захранване на местата предвидени за осветителните тела. Управлението на осветителното тяло се извършва от датчици за движение (най-често наричани РIR датчици). Тези датчици играят ролята на автоматичен ключ, които се управлява от инфрачервената топлина. Като цяло датчиците за движение работят на различни принципи, но основният и най-разпространен е засичането на инфрачервените вълни. Един от най-добрите датчици за засичане на движение е комбинираният датчик – СВЧ и ПИР. Такъв датчик за движение варира около 70-80 лв без ДДС в зависимост от вида и производителя.

Стълбищно осветление с реле за време

Друг вид стълбищно осветление е стълбищно осветление с реле за време. Това е класическата схема на стълбищно осветление и се използва и до днес. Системата се управлява от бутони и стълбищен автомат, които е настроен на определено време на работа. След изтичане на времето зададено му предварително, стълбищният автомат прекъсва веригата и загася осветлението.

Видове стълбищно осветление предимства и недостатъци

Всеки от изброените по-горе видове стълбищно осветление има своите предимства и недостатъци. Естествено за различни цели и в различни условия всеки тип ще работи по различен начин. Относно надеждност, лесна и евтина поддръжка, както и икономия на ел енергия е за предпочитане стълбищно осветление с датчици за движение. Такъв тип осветление може да се изгради и върху стари осветителни инсталации с реле за време. Преработка или подмяна на стълбищно осветление се извършва без къртене и разбиване.
При нас може да заявите ремонт на стълбищно осветление, изграждане на стълбищно осветление, подмяна на стълбищно осветление, направа на стълбищно осветление с датчици и фотоклетка, монтаж на стълбищен автомат, смяна на реле за време и лихт бутони.

Стълбищно осветление свети постоянно или стълбищно осветление не изключва – позвънете на 0895 012345.

Comments are closed.