Смяна на кран

Смяна на кран за водопровод, парно и газ

смяна на кранСмяна на кран или по-точно спирателен кран (устройство, което позволява спиране и пускане на вода по водопровода или парната инсталация). Спирателните кранове могат да се разделят по размер, форма, начин на работа и предназначение. Спирателните кранове се използват във всички водопроводи, без значение от вида на тръбите, дебелина на тръбите и начина им на полагане. Най-широко приложение спирателните кранове намират в бита. Спирателни кранове има в мокрото помещение, в банята, в кухнята, в тоалетната и дори в мазето. Спирателни кранове се монтират преди всеки уред и смесителна батерия за монтаж на плот (преди тоалетно казанче, пералня, съдомиялна, бойлер, душ кабина, кухненска мивка, умивалник, кран преди водомера, и други). Спирателните кранове понякога заяждат или протичат от страна на врътката. Повредата на крана налага ремонт или смяна.

Смяната е по-често практикувана процедура при повредени кранове от ремонта. Тя може да се извърши под налягане или при спряна вода. Смяна под налягане се практикува само в кран случай при аварийни ситуации в които няма възможност за спиране на налягането. Необходимо да демонтирате старият кран. При демонтаж на стари кранове от метални водопроводи смяната им е много рискува и трудна. Старите поцинковани тръби са корозирали и при въртенето на крана понякога се усукват и подават.

След демонтаж на старият кран се извършва монтаж на новият. Спирателните кранове могат да бъдат метални, от PET или PPR. Металните кранове и и крановете от PET се навиват с резби, докато кранове при PPR тръбите се лепят по специална технология с така наречените лепачки.

Видове повреди на кранове

Почти всички повредени кранове имат течове от основата на ръкохватката, друг неприятен момент е корозирал кран, които не може да помръднете. В някои случай крановете се въртят нормално но не спират налягането и последно най-неприятна повреда е счупване на спирателен кран в женската част на резбата. В последният вариант за повреда, освен смяна на кран се налага и вадене на остатъка от крана от женската част на резбата, което не всеки път е възможно. Вадене на счупен кран е трудно начинание изискващо специални инструменти и много търпение.

Ние предлагаме доставка на кран за водопровод от ½ до 2 ½ цола, извършваме смяна на метални кранове, кран преди водомер, полипропиленови кранове, полиетеленови кранове, смяна на метални кранове, изваждане на счупен кран и други ВиК услуги от професионален водопроводчик.

Цени за ВиК услуги. 

Comments are closed.